Toto

Parti Taiwan Baharu Melawan Stigma Sekitar Permainan Mahjong

Sebuah parti Taiwan yang baru diasaskan telah mengangkat platform yang unik – pengasas mahu membersihkan reputasi permainan mahjong Cina abad ke-19 yang agak suram dan “menjadikan permainan itu hebat semula”.

Parti Baru Taiwan Mahu Mempromosikan Mahjong
AFP melaporkan bahawa pemilik kedai mahjong Taiwan, Kuo His telah macau hari ini memulakan sebuah parti politik bernama Mahjong the Greatest dengan tujuan tunggal “menjadikan mahjong hebat semula”.

Parti itu mahu mengisytiharkan mahjong sebagai “rekreasi yang sah” dan akan berusaha untuk mendapatkan hadiah wang dan meletakkan pertaruhan untuk dibenarkan sebagai sebahagian daripada permainan.

Projek politik yang dimulakan baru sebulan lalu itu sudah berjaya menarik 120 ahli. Kuo Harapannya untuk mencapai 10,000 pada akhir Disember 2022. Harapannya adalah berdasarkan fakta bahawa di Taiwan, kira-kira 4-5 juta orang bermain permainan itu.

Bermain mahjong tidak menyalahi undang-undang di Taiwan, namun, permainan ini dilihat dengan mata yang mencurigakan kerana ia biasanya dikaitkan dengan perjudian. Perjudian, sebaliknya, dilarang sama sekali di negara ini.

Pemain dan salon mahjong sering diganggu oleh polis yang membuat semakan dan serbuan untuk memastikan tiada perjudian terlibat. Begitu ramai pencinta mahjong mengelak bermain kerana bimbang ditahan polis.

Reputasi buruk permainan Cina lama adalah disebabkan oleh fakta bahawa beberapa kumpulan penjenayah telah menggunakan permainan itu untuk Data SGP Hari Ini mengaut keuntungan dengan menganjurkan perjudian haram pada permainan mahjong – aktiviti tidak sah yang diketahui agak menguntungkan.

Mahjong Boleh Membuat Orang Tua Lebih Gembira
Kuo His, yang berusia 65 tahun, menekankan bahawa mahjong sangat popular di kalangan warga emas di Taiwan yang membentuk kira-kira 17% daripada populasi.

Memandangkan peratusan daripada 23.5 juta penduduk negara ini diunjurkan meningkat kepada 20% pada 2025, Kuo His mempunyai asas yang kukuh untuk mengembangkan partinya.

Sebagai pemilik rumah mahjong, dia mempunyai kepentingan peribadi dan Data Sidney perniagaan dalam perubahan undang-undang yang mengelilingi permainan itu, namun dia juga menggariskan bahawa dia mahu mahjong menjadi tempat berkumpul orang tua.

Pada masa ini, kebanyakan penduduk Taiwan berumur 65 tahun ke atas tinggal di rumah dan menonton TV kerana tiada banyak lagi yang perlu mereka lakukan.

Walau bagaimanapun, pengasas Mahjong the Greatest percaya bahawa menghapuskan stigma di sekeliling mahjong akan memberi peluang kepada warga emas untuk berkumpul, bermain permainan, berinteraksi sosial dengan orang seusia mereka, dan, akibatnya, meningkatkan kualiti hidup mereka.