Toto

Harapan ringan untuk faedah pelancongan Macau Golden Week: wakil perdagangan

Pelancong dari negara jiran Guangdong berkemungkinan menjadi komponen utama pelawat Macau semasa cuti Minggu Emas akan datang bermula pada Khamis (1 Oktober), wakil dari Majlis Industri Pengembaraan Macau telah https://intmedtourism.com/ memberitahu GGRAsia.

Tetapi jumlah pelancong mungkin berada di bawah separuh daripada yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun lepas, berikutan tahun ini kesan ekonomi dan sosial yang berterusan daripada Covid-19 di tanah besar China, kata Wong Fai, pengarah badan perdagangan itu.

Bermula dari 23 September, permohonan untuk visa keluar untuk visa keluar – termasuk yang di bawah Skim Lawatan Individu (IVS) – disambung semula ke seluruh negara di tanah besar China. Prosedur permohonan sedemikian telah dikembalikan semula untuk pelancong dari seluruh Guangdong, berkuat kuasa 26 Ogos .

“Untuk Minggu Emas ini, jika kita dapat melihat sekurang-kurangnya 30 peratus daripada jumlah pelawat yang kita ada dalam tempoh yang sama tahun lepas, ia akan cukup memuaskan,” kata Encik Wong. Minggu Emas musim luruh China berlangsung dari 1 Oktober hingga 8 Oktober tahun ini, iaitu satu hari lebih daripada tempoh cuti yang sama tahun lepas.

Macau menerima 984,996 pelawat semasa Minggu Emas musim luruh pada 2019, 81 peratus daripadanya dari tanah besar China, menurut statistik dari Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO).

“Kami menjangkakan bahawa untuk Minggu Emas akan datang ini, pelawat Guangdong harus kekal sebagai sumber utama pelancong kami,” kata Encik Wong.

Beliau menyatakan bahawa di seluruh tanah besar China, pengeluaran visa keluar untuk pelancongan kini memerlukan lebih lama – sekurang-kurangnya tujuh hari bekerja – berbanding sebelum Covid-19, apabila proses itu diautomasikan. Kini, penduduk tanah besar perlu membuat permohonan sendiri untuk visa dan melalui proses permohonan manual di pejabat kerajaan yang berkaitan.

“Kami juga menerima beberapa berita bahawa institusi tertentu – seperti beberapa perusahaan milik kerajaan dan sekolah – telah menasihatkan rakyat mereka supaya tidak meninggalkan bandar atau wilayah kediaman mereka di [tanah besar] semasa cuti panjang,” kata Encik Wong.

“Kami melihat contoh seperti ini di Guangdong. Tetapi kami tidak fikir ini adalah keperluan kerajaan di seluruh negara tetapi keputusan yang dibuat oleh beberapa https://gifetgif.com/ institusi di tanah besar, sebagai langkah berjaga-jaga terhadap jangkitan Covid-19.”

Bos majlis industri pelancongan berkata beliau berharap dapat melihat lebih ramai pelancong tanah besar China dari luar wilayah Guangdong, menuju ke Macau pada pertengahan atau separuh akhir tempoh percutian Minggu Emas.

Pencarian produk pelancongan berkaitan Macau melonjak minggu lalu di platform tempahan pelancongan dalam talian China, Ctrip.com, menurut laporan media tempatan. Trip.com Group – penyedia perkhidmatan pelancongan dalam talian yang memiliki Ctrip, Skyscanner dan Qunar – telah bekerjasama dengan kerajaan Macau dalam mempromosikan tawaran pelancongan bandar itu kepada pengguna tanah besar China.

“Kami melihat peningkatan pertanyaan [daripada pelancong China tanah besar] mengenai tawaran di sini apabila kami kini semakin hampir dengan percutian https://htourist.net/ Minggu Emas,” kata Encik Wong kepada kami.

“Penghunian hotel di sini pastinya akan bertambah baik dalam tempoh cuti ini dari bulan-bulan sebelumnya, tetapi mungkin tidak ke tahap penghunian penuh,” di mana-mana hartanah, tambahnya.