Toto

Ainsworth akan mengkaji semula dasar dividen kerana pulih kata pengerusi

Pembuat mesin slot kasino Ainsworth Game Technology Ltd komited untuk menyemak pulangan kepada polisi dividen, sebaik sahaja keadaan dagangan “menstabil” dalam persekitaran pasca pandemik, kata pengerusi bukan Result SIdney eksekutifnya Danny Gladstone (gambar dalam foto fail).

Ulasan beliau datang dalam ucapan yang disediakan untuk mesyuarat agung tahunan pada hari Selasa firma tersenarai di Australia.

Rakan sekerjanya, ketua eksekutif kumpulan Harald Neumann, menyebut Ainsworth telah memulakan tahun kewangan semasa bermula 1 Julai, dengan “momentum yang baik”.

“Berdasarkan ramalan semasa kami menjangkakan untuk mencapai kira-kira AUD18 juta [AS$12.0 juta] dalam keuntungan sebelum cukai, pra-mata wang [pelarasan] dan satu kali untuk enam bulan berakhir 31 Disember 2022,” tambah Encik Neumann.

Ketua Pegawai Eksekutif itu juga menyatakan bahawa perubahan yang diumumkan sebelum ini yang dirancang untuk 2023, untuk mengalihkan tahun kewangan firma agar sepadan dengan tahun kalendar, akan “mencapai penjajaran yang lebih baik kepada kitaran perniagaan industri” dan “meningkatkan kecekapan” “proses dan akhir tahun syarikat” audit”.

Encik Neumann juga menyebut bahawa kumpulan itu berada dalam “kedudukan kewangan paling kukuh” yang pernah dialaminya selama “bertahun-tahun”, dengan tunai bersih lebih daripada AUD50 juta, lebih daripada AUD300 juta aset bersih, dan “secara berkesan tiada hutang”.

Encik Gladstone berkata “lembaran imbangan yang kukuh” akan membantu kumpulan membiayai “strategi pertumbuhan dan pelaburan produknya”.

Beliau menyatakan: “Memandangkan ketidaktentuan ekonomi semasa Data Sidney digabungkan dengan cabaran rantaian bekalan, peningkatan tahap modal kerja pada mulanya dianggap perlu untuk memastikan kesinambungan dalam pengeluaran untuk memenuhi jangkaan jumlah jualan pada tahun kalendar 2023.”

Pengerusi menambah: “Apabila keadaan ini stabil dan keperluan operasi dapat HK Pools ditentukan dengan pasti, lembaga komited untuk mengkaji semula pembayaran dividen kepada pemegang saham.”

Pada Ogos 2020, syarikat itu telah menyatakan dalam keputusan tahunan awalnya untuk tahun kewangan hingga 30 Jun 2020 , bahawa ia telah menggantung pembayaran sedemikian.

Pada Ogos tahun ini, Ainsworth melaporkan keuntungan selepas cukai sebanyak AUD11.8 juta untuk 12 bulan yang berakhir pada 30 Jun, berbanding kerugian selepas cukai sebanyak AUD53.4 juta untuk tempoh yang sama sebelumnya “dikenai pandemik”.

Kumpulan itu telah menyebut dalam laporannya untuk 12 bulan hingga 30 Jun, bahawa “pasaran Asia kekal mencabar kerana wilayah ini terjejas oleh penutupan sempadan dan sekatan perjalanan sepanjang hampir sepanjang tahun”.